Upgrade (actualizare) Ubuntu / Linux server

Recent a aparut noul Ubuntu 10.10, asa ca am decis sa-mi upgradez serverul de acasa, de la 10.04 la noua versiune.

Pentru a face asta, totul e destul de simplu… foarte simplu comparat cu zilele trecute in care trebuia sa fii geniu sa lucrezi cu Linux.

Pasii sunt extrem de simpli:

Se instaleaza update-manager-core daca nu exista deja.

sudo apt-get install update-manager-core

Editam /etc/update-manager/release-upgrades si schimbam Prompt=normal

Lansam actualizarea: Continue reading Upgrade (actualizare) Ubuntu / Linux server

Page Speed si Firebug, extensie Firefox pentru developeri

Page Speed este un addon cu sursa deschisa pentru Firefox si Firebug.

Orice dezvoltator sau webmaster ar trebui sa aiba aceasta combinatie instalata. La ce foloseste: Page Speed evalueaza performanta paginilor si ofera sugestii scurt si la obiect despre cum se pot imbunatati aceste performante.

Aceste sugestii sunt rezultatul unor teste care se fac asupra codului (si / sau a serverului). Aceste teste sunt bazate pe un set de practici recomandate pentru a imbunatati performanta.

Page speed este un addon pentru Firefox dar exista si componenta care se instaleaza pe un server care ruleaza Apache. Este un modul si se numeste mod_rewrite. Continue reading Page Speed si Firebug, extensie Firefox pentru developeri

WordPress si pagini customizate CSS

Incepand cu  WordPress 2.8 avem la dispozitie o functie micuta dar foarte utila. Este buna si pentru dezvoltatorii de extensii pentru WordPress dar si pentru blogerul de zi cu zi. Prin niste trebuie si niste scheme, putem sa personalizam fiecare pagina sau un grup de pagini fara sa instalam un plugin suplimentar sau sa folosim conditionalul php.

Tot ce trebuie este sa includem in fisierul CSS stilul diferit dorit.

Cum functioneaza

In WordPress 2.8 s-a introdus functia body_class(). Functioneaza cam asa: Continue reading WordPress si pagini customizate CSS

WebP – un nou format de imagini

In ultima perioada se pune tot mai des accentul pe timpul de incarcare al paginilor. Evident paginile contin si imagini, dintre care de regula se folosesc 3 formate: jpg, gif si png. Fiecare are avantaje si dezavantaje, dar nu sunt acestea subiectul acestui articol.

Subiectul este ca recent Google a anuntat lansarea unui nou format de imagini. Acesta se numeste WebP

WebP este o metoda prin care se comprima imaginile fara a se pierde din calitate. Dupa testele facute de google, pe aproximativ 900.000 de imagini selectate aleator de pe Internet, pastrand calitatea, dimensiunea fisierelor s-a redus cu pana la 40%. Evident asta inseamna trafic redus, nevoie de stocare redusa si timp de incarcare mai rapid

Informatii detaliate se pot citi pe http://code.google.com/speed/webp

Windows si fisierul .hosts – de ce sa-l folosim

Pentru necunoscatori, windows are un fisier care se numeste .hosts. Acest fisier, dupa cum spune si numele (sper ca stiti engleza) defineste anumite adrese dupa cum dorim. Adica, in loc sa scrii 192.168.10.100, care sa zicem ca este un server local pentru dezvoltare, putem sa-l accesam la adresa test.local sau www.yahoo.com, daca asa dorim.

Acest fisier este stocat in \Windows\system32\drivers\etc\

Formatul fisierului Hosts

Pe langa copyright Microsoft si alte magarii, liniile din .hosts arata cam asa Continue reading Windows si fisierul .hosts – de ce sa-l folosim