Actualizari WordPress si plugins

Majoritatea articolelor publicate recent se ocupa de teme mai mult sau mai putin avansate. Cred ca e timpul sa o luam si de la inceput. WordPress e un CMS (content management system) si ca orice software, este actualizat ocazional. De asemenea avem plugins, care adauga functionalitate si avem themes, care ne schimba aspectul site-ului.

Indiferent cat de multe sau putine (sau deloc) avem, ocazional, o actualizare este necesara.

Daca folosesti WordPress, e foarte probabil sa ai nevoie de actualizari din cand in cand. Daca nu folosesti WordPress si folosesti de exemplu Joomla, probabilitatile sunt la fel de mari. Toate CMS-urile vor avea nevoie de actualizari. Sigur, azi ne ocupam de WordPress, dar … cand ti-ai verificat ultima data site-ul pentru actualizari?

De ce sa actualizam?

WordPress si pluginurile si temele sale sunt ca orice alt program instalat pe un calculator. Ocazional, ceva nou este lansat. Un bugfix, o functionalitate noua etc.

Chiar daca nu te intereseaza functionalitatile noi, o actualizare iti poate oferi securitate imbunatatita, viteza mai mare, etc.

Fara sa intram in detalii, e suficient sa spunem ca de obicei mai nou e mai bun cand vine de software.

Cum stii cand exista actualizari?

Dupa cum spuneam, actualizarile sunt importante, dar e cam impractic sa mergi zilnic pe site sa verifici (mai ales daca ai mai multe).

Daca totusi esti pe site, e destul de evident cand exista actualizari, dupa cum se poate vedea in imaginea urmatoare:

Updates Available Example

Se poate vedea Updates (7), ceea ce inseamna ca exista 7 actualizari. Acestea pot sa fie pluginuri, teme si / sau WordPress update.

Sa actualizezi orice tema, plugin sau WordPress e destul de simplu.

Actualizarea WordPress

Sa avem ultima versiune este, din nou, important. Mai ales din cauza popularitatii, WordPress este o tinta a atacurilor.

Inainte de a face un update, e o idee buna sa facem un backup. In caz ca se intampla ceva imprevizibil, nu ramanem fara un site.

Wordpress Update Now

Dupa cum vedem in imaginea de mai sus, tot ce trebuie sa facem este sa dam click pe Update now si procesul de actualizare va incepe imediat.

Asteptam pana se executa, iar daca totul a fost in regula, va trebui sa ne reautentificam.

Tine minte, WordPress isi face de asemenea actualizari automate, doar in cazul in care sunt actualizari minore sau de securitate. Ce inseamna asta: WordPress se actualizeaza de la 3.9 la 3.9.1, dar nu la 4.

Sa nu uitam ca actualizarile majore nu se fac automat si trebuie executate manual.

Alte setari

Daca vrem niste setari diferite de standard, trebuie sa editam fisierul wp-config.php.

define('AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', true); // dezactivam toate actualizarile automate
define('WP_AUTO_UPDATE_CORE', true); // activam toate actualizarile automate, inclusiv versiuni majore

WP_AUTO_UPDATE_CORE – poate sa fie true, adica activat, false, adica dezactivat sau minor, doar actualizari minore activate (care este setarea standard oricum, deci nenecesara).

Daca nu vrei sa editezi wp-config.php, aceleasi setari se pot face prin filtre.

add_filter('automatic_updater_disabled', '__return_true'); //dezactivam actualizarile automate

Putem folosi si alte filtre, fiecare dintre ele accepta fie true fie false. True activeaza, false dezactiveaza setarea respectiva:

add_filter('allow_minor_auto_core_updates', '__return_false'); // Dezactivam actualizarile minore automate
add_filter('allow_major_auto_core_updates', '__return_true'); // Activam actualizarile majore automate
add_filter('allow_dev_auto_core_updates', '__return_true'); // Activam actualizarile versiunea dev

Actualizari WordPress Manuale

Recomandarea mea si standardul este sa folosesti actualizarile automate. Doar ca uneori nu sunt posibile, fie din cauza serverului sau cum a fost setat si instalat WordPress.

Asa ca uneori trebuie sa actualizam manual. Totusi atentie, daca un fisier nu este incarcat corect sau altceva nu merge bine, poti ramane cu un site nefunctional. Urmatorii pasi sunt recomandarea, desi personal, pot sa spun ca nu ii urmez intotdeauna… Cowboy style…

TOTUSI, un pas pe care il urmez intotdeauna este backup. Backup, backup, pe urma backup. Asta desigur, daca site-ul e important pentru tine.

  1. Descarcam ultima versiune de WordPress. Fie de pe wordpress.org sau din Dashboard unde ai un buton prin care poti descarca arhiva. Pe urma, dezarhiveaza fisierul .zip
  2. Optional, depinde de cate pluginuri ai: pentru a te asigura ca vreun plugin nu o ia razna, daca poti, dezactiveaza-le inainte de a face update. Personal, cam sar pasul asta, dintr-un risc calculat. Stiu ce pluginuri folosesc si stiu ce fac acestea.
  3. Optional poti sterge folderele wp-includes si wp-admin. Personal, intotdeauna aleg sa suprascriu noua instalare peste. Asta imi asigura un downtime mult redus. Nu ne atingem de wp-content.
  4. Pe urma incarcam fisierele noi peste / in locul celor vechi. Incarcam si folderul wp-content pe care il suprascriem. In wp-content avem uploads si alte fisiere, acestea nu vor fi atinse.
  5. La fel facem cu fisierele din radacina instalarii, dar nu ne atingem de wp-config.php.
  6. Optional, mai ales cand ceva nu merge bine: un fisier .maintenance este creat de actualizarile automate. In caz ca se intampla ceva si executia este intrerupta de o eroare, un timeout etc, acest fisier poate ramane acolo chiar si dupa ce am rezolvat problema. Prezenta fisierului iti pune site-ul in maintenance mode. Doar stergi fisierul si site-ul isi va reveni.
  7. Optional: baza de date s-ar putea sa aiba nevoie de actualizari. Fara griji, cand intri in admin o sa iti spuna WordPress. Doar dai pe un buton si totul se executa.
  8. Din nou optional, daca ai dezactivat pluginuri, le reactivezi.

Pasii de mai sus sunt best practice, cat se poate de procedura dupa manual. Personal intotdeauna fac actualizari automate, iar manual, doar incarc TOT peste instalarea veche. In toti anii in care am lucrat cu WordPress, nu-mi amintesc sa mearga ceva prost mai des decat odata pe an. Iar atunci, era probabil din cauza neatentiei mele 🙂

Totusi nu sfatuiesc sa faci asta. Este doar o optiune personala. Am descoperit ca multe alte tutoriale sau instructiuni sunt atat de complicate pentru sarcini elementare, incat o treaba de 5 minute ajunge sa dureze de multe ori mai mult, doar de dragul sigurantei excesive. Nu e nevoie in multe cazuri. Dar daca merge ceva prost, nu ma da in judecata, nu-s eu de vina 😛

Actualizari teme si pluginuri

Cred ca deja ai observat un pattern aici. Totul e simplu, de-a dreptul banal si automat.

Doar mergem la Dashboard > updates sau mergem la Themes sau Plugins si vedem ce actualizari exista.

Avem un buton Update Themes sau Update plugins

Uite si dovada:

Examplu actualizari plugin si teme

Exact ca si cu WordPress si aici actualizarile se fac automat imediat dupa ce le declansam noi.

Fie ca este pentru WordPress sau plugins, in timp ce actualizarea se executa vom vedea progresul pe o pagina. Ne apar tot felul de mesaje: downloading … etc, astfel putem vedea ce se intampla.

Actualizari automate la pluginuri si teme

Daca iti place sa traiesti periculos, fii fara grija, poti seta actualizari automate la teme si pluginuri. Poate nu cea mai buna idee daca ocazional ceva merge prost, nestiind intotdeauna cat de bun sau rau e un plugin, poate o actualizare da gres. Iar daca nu esti acolo sa vezi, pot trece zile pana iti dai seama ca ceva nu e in regula.

Deci, actualizarile sunt din ‘fabrica’ dezactivate pentru pluginuri si teme. Dar la fel ca si celelalte setari, si pe aceastea le putem modifica din filtre, in  functions.php (fiecare tema are sau poate folosi un fisier functions.php, unde putem adauga codul de mai jos)

add_filter('auto_update_plugin', '__return_true'); // Activam actualizarile automate pentru pluginuri

add_filter('auto_update_theme', '__return_true'); // Activam actualizarile automate pentru teme

Deci asa se face. Nu e dupa cum ne-am obisnuit, nu se face (de data asta) in wp-config.php. Stiu, nici eu nu ma asteptam la asta. Asa ca ramanem la fitre in functions.php.

Actualizari pluginuri si teme, vai… manual

Da da, stiu, trebuie sa facem actualizari ocazional, ca niste animale… manual. Bleah…

Dar munca manuala construieste caracter. Si noi vrem sa avem caracter, nu? Asa ca trebuie sa o facem din diverse motive: folosim un plugin sau tema care nu sunt de pe WordPress.org, prin urmare nu se pot actualiza automat, actualizarea automata a dat gres, sau pur si simplu suntem sadici / ne place controlul.

Oricare este motivul, actualizarea manuala de pluginuri sau teme se face la fel ca si actualizarea manuala de WordPress. Suprascriem fisierele vechi, cu cele noi. DUPA backup. Nu pot sa zic asta destul de des. BACKUP. Pentru pluginuri actualizate manual, e o idee buna sa-l dezactivezi inainte sa-l actualizezi.

Pluginurile se gasesc in folderul wp-content/

Unele sunt doar un fisier, altele sunt intr-un director (marea majoritate).

In incheiere, suntem toti lenesi

Daca toate astea de mai sus, din functions.php sau din wp-config.php ne fac parul maciuca, exista ca de obicei metoda lenesului. Pardon, metoda simpla.

Ca de obicei, la fel cum pentru telefoane avem un App pentru orice, asa e si cu WordPress: avem un plugin pentru orice.

Asa ca… poate vrei sa arunci un ochi la un plugin numit WP Updates Settings. Cu acest plugin poti sa schimbi toate setarile legate de actualizari.

Vrei sa stii cand exista o actualizare? Uita-te la WP Updates Notifier. E bun, l-am folosit de multe ori si este facut de un prieten programator, deci garantez pentru el. [pe scurt, pluginul iti trimite un email de fiecare data cand exista o actualizare pe unul din site-urile tale, fie tema, fie plugin]

Alte scule bune sunt, printre altele: ManageWP, InfiniteWP, WP Remote, MainWP si pe urma platforme de gazduire cum este Plesk 12 WordPress Toolkit.

Deci, concluzia

Este important sa avem ultima versiune. Acum stii sa faci actualizarile. Ai o gramada de servicii la dispozitie care se pot ocupa de toate, deci nu ai nici o scuza sa nu tii totul la ultima versiune.

Daca ai nevoie de ajutor, sunt disponibil pentru asistenta.
Daca nu, succes!

Published by

Cristian Raț

Lucrez ca si dezvoltator aplicatii web de mai bine de 10 ani. Sunt Senior PHP developer la o companie din Londra. Anterior am lucrat in diverse agentii digitale din Londra sau Romania, unde am avut propria companie. In general folosesc WordPress la proiectele freelance sau Symfony framework la jobul de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *