Configurare Server Samba impreuna cu Webmin

Samba

Samba iti permite sa faci ceva minunat: sa accesezi fisiere de pe calculatorul / serverul tau local (sau nu) Linux sau Unix ca si cum ar fi pe propriul calculator.

La mine fisierele sunt sub litera Z: si ce pot sa spun, este ca economisesc timp considerabil prin faptul ca nu trebuie sa stau sa incarc zeci / sute de fisiere via ftp in calculatorul care sta la 1 metru de mine.

De asemenea, lucrez la un site care are mii de fisiere, clase si modele, iar daca modificam un singur fisier… sa stau sa-l caut in directorul local si cel Linux era o mare pierdere de vreme.

Sa nu mentionez marele avantaj… pot cauta in toate fisierele actualizate, fara sa le descarc din nou…

Ah… placere pura!

Configurarea Samba:

Instructiunile de mai jos sunt pentru un sistem Unix sau Linux, pe care ai instalat deja Webmin. Instructiunile de instalare Webmin pe Ubuuntu sunt disponibile.

Dupa ce ati urmat toti pasii veti putea partaja fisierele de pe Unix Linux pe Windows 95, 98, NT, 2000, XP, Vista si 7 (Deci pe toate).

Am incercat sa fie pasii cat mai clari in descriere, fara a putea sa fac screenshot la toate – eu deja am samba functional…

 1. Se instaleaza Webmin.
 2. Se instaleaza Samba. Se poate face descarcandu-l de la http://www.samba.org unde veti gasi si instructiunile, sau direct din Webmin. Folositi cautarea dupa modul, veti gasi Samba. La pornire (daca nu este deja Samba instalat) veti fi intrebat daca doriti sa-l instalati. Alegem da, si se va instala automat, dupa care serverul Samba va fi disponibil in lista de servere, impreuna cu Apache, FTP, serverul Email si ce alte servere mai aveti instalate.
 3. Dupa logarea in Webmin click pe optiunea “Servers
 4. Click pe Icoana Samba Windows File Sharing. In partea de sus a ecranului ar trebuie sa vezi doua tipuri de partajari (home si printers). Poti sa le lasi asa cum sunt. Ulterior, daca vrei, poti sa le modifici cum doresti.
 5. Click pe “Windows Networking” si schimba numele grupului de lucru (Workgroup) in numele folosit de calculatorul/ calculatoarele care ruleaza Windows. In cazul meu, a fost setarea implicita, “Workgroup”

  Este foarte important sa fie acelasi nume! Dati serverului un nume, ceva gen Fisiere Samba, sau ce doriti, de asemenea scrieti si o descriere.

 6. Schimba securitatea la nivel de share si salveaza schimbabile.
 7. Acum click pe Authentication de langa Windows Networking. Activeaza encrypted passwords pe urma salveaza schimbarile.
 8. Click pe File Share Default si pe urma pe Security and Access.
 9. Activeaza hosts allow si trece acolo adresa / adresele IP ale calculatoarelor cu Windows care vor folosi partajarea.
 10. Salveaza schimbarile si intoarce-te la File Share Defaults.
 11. Click da (Yes) pentru optiunile Available si Browseable sai salveaza schimbarile.
 12. Click pe homes share in partea de sus a Samba Share Manager si activeaza Available si Browseable prin alegerea “yes”.
 13. Salveaza schimbarile si intoarce-te in ecranul homes share si click pe Authentication.
 14. Activeaza writeable si hosts allow only allow si introdu adresa / adresele IP ale calculatoarelor cu Windows care vor folosit partajarea.
 15. Salveaza schimbarile si intoarce-te la pagina Samba Share Manager.
 16. Restarteaza Samba pentru a se activa toate schimbarile.
 17. In consola scrii (poti si direct in Webmin, dar eu recomand pentru comanda asta sa lucrezi direct in Linux)
    smbpasswd user
  

  unde userul tau este un user valid. Eu am pus utulizatorul meu. Ti se va cere o parola (cea existenta) care este goala. Nu scrii nimic, enter si ti se cere noua parola. O introduci si o confirmi.

  Este mai bine sa ai o parola pe care o tii minte. Eu am aceeasi parola cu care ma loghez pe server sau in Webmin. Desigur, este o optiune personala.

  Comanda “smbpasswd” creeaza un fisiere pentru autentificarea Samba atunci cand te loghezi de pe un sistem Windows.

 18. Este foarte important ca pe Windows sa ai un user separat, diferit de cel Administrator. Asta inseamna ca atunci cand te loghezi in Windows, ti se cere userul si parola.

  Daca nu ai, il creezi din Control Panel, alegi preferabil acelasi user si parola ca si in Samba.

  Nu stiu exact cum e pe alte versiuni, dar pe Windows 7, eu am deja un user separat de admin, dar userul si parola pentru Samba le-am ales eu cand am creat “network drive”, cel legat de Samba. Exista optiunea sa folosesti un user si o parola diferite de cel pe care esti logat in Windows.

 19. S-ar putea sa fie necesara o repornire a sistemului Windows si logarea cu noul user. In cazul meu nu a fos, deoarece aveam deja un user creat..
 20. In Windows Explorer si pe Network (retea) ar trebui sa gasesti Serverul Samba.
 21. Dublu click, iar cand ti se cere userul si parola, le pui pe cele setate. Poti alege ca Windows sa tina minte userul si parola pentru ocaziile viitoare cand le vei folosi.

  Personal am ales sa creez un “netword drive”. Am ales litera Z:. Click dreapta pe My Computer, alegi folderul dorit in lista (/retea/server/folder – aproximativ). Poti alege reconectarea la fiecare pornire a sistemului.

  Pentru fiecare nou utilizator din retea, repeta de la pasul “smbpasswd”

Succes!

Published by

Cristian Raț

Lucrez ca si dezvoltator aplicatii web de mai bine de 10 ani. Sunt Senior PHP developer la o companie din Londra. Anterior am lucrat in diverse agentii digitale din Londra sau Romania, unde am avut propria companie. In general folosesc WordPress la proiectele freelance sau Symfony framework la jobul de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *