CSS si JavaScript – comprima si minimalizeaza

Dupa cum ne zice si Yahoo!, este un lucru bun sa minimalizam css-ul si JavaScript. Din moment ce aproape toti vizitatorii unui site (cu exceptia administratorilor) sunt in front-end, are sens sa facem totul pentru a micsora marimea paginilor, sa scadem timpul de incarcare si in cele din urma, ne plasam ceva mai bine in motoarele de cautare.

Minimalizarea (Minification)

Este un proces prin care se sterg anumite caractere inutile din cod, aceasta facandu-se pentru reducerea marimii fisierelor si prin urmare, incarcarea mai rapida a site-ului. Cand un cod este minificat, nu mai exista comentarii in el, spatii sau tab. Minifacarea unui script JavaScript il face sa ruleze putin mai rapid ( fisierul se descarca si el mai rapid de pe server ) .

Unele dintre cele mai populare unelte, de asemenea recomandate de yahoo sunt JSMin si YUI Compressor. YUI poate minimaliza si CSS.

Unele lucruri de care trebuie sa tinem cont: pe site-ul live da, folosim versiunile minificate, dar acestea trebuie sa le avem salvate si in versiunea originala. Un calculator nu are nevoie de comentarii si de spatii ca sa poata citi cod, dar noi avem nevoie pentru a putea edita un fisier CSS sau un script JS ceva mai usor. Este practica uzuala sa folosim tab-uri si spatii pentru a face codul lizibil. Toate acestea sunt pierdute la minificare.

Asa ca … “got backup”?

Minificare in WordPress

Exista pluginuri care fac minificarea si comprimarea fisierelor CSS si JavaScript intr-unul singur.
Unul dintre aceste pluginuri este  WP Minify, care functioneaza foarte bine, testat de mine.

Minificare in Joomla

Fiindca sunt si un mare fan al Joomla, pot sa spun ca exista si pentru Joomla astfel de pluginuri. CssJs Compress este folosit de mine pe foarte multe dintre site-urile construite,  avand optiunea de a comprima css, js, impreunsa sau doar unele dintre ele. Avantajul este ca in loc de 2-3-5 fisiere JS, folosite de diverse module, vom avea doar 1. La fel si cu CSS. De asemenea poate sa le comprime gzip.

Recomand ca dupa instalare si activare sa testati pagina intr-un browser in care nu ati deschis pagina deja sau pur si simplu curatati cache-ul si pe urma deschideti pagina. Uneori pot aparea surprize, deocare nu toate serverele sunt la fel.

O alta recomandare – fiti siguri ca nu aveti un generator de erori care sa va umple spatiul alocat la host cu erori. Fisierul css si JS generat, este refacut la fiecare X ore / zile. Daca nu mai aveti spatiu, ramaneti cu un site care arata … bine pentru motorul de cautare.

Published by

Cristian Raț

Lucrez ca si dezvoltator aplicatii web de mai bine de 10 ani. Sunt Senior PHP developer la o companie din Londra. Anterior am lucrat in diverse agentii digitale din Londra sau Romania, unde am avut propria companie. In general folosesc WordPress la proiectele freelance sau Symfony framework la jobul de zi cu zi.

2 thoughts on “CSS si JavaScript – comprima si minimalizeaza”

  1. Ai idee daca pot comprima manual toate .js-urile de la retelele de socializare facebook, twitter, digg, google +1, etc. pentru a minimiza request-urile?

    1. Nu se prea poate. Alea sunt incarcate oricum de pe site-urile lor si nu sunt intotdeauna identice. Reteaua lor de distributie (CDN) este oricum superioara oricarui host asa ca intarzierea probabil ca este neglijabila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *