Server pentru dezvoltare la tine acasa. Merita?

Si cand lucram la birou si cand lucram acasa, intotdeauna parca simteam nevoia de a avea un server local, pe care si de pe care sa pot transfera fisiere mai rapid, sa pot face propriile configurari, asa cum vreau.

Contul de hosting pe care avem domeniile este destul de rapid, dar atunci cand ai de transferat o cantitate mare de fisiere mici (Cum ar fi aplicatiile bazate pe PHP si MySql, gen framework sau CMS gen Joomla sau WordPress), dureaza ceva timp si cu totii stim ca timpul inseamna bani… iar toti avem nevoie de bani..

Un alt avantaj este ca nu ai problema spatiului, a bazelor de date, google nu ajunge din greseala pe un site inca incomplet plus ca ai serverul in brate.

Asa ca am facut ceva ce vroiam sa fac de mult timp – mi-am facut propriul server.

Serverul propriu la tine in retea, cu tot cu PHP, MySql si alte software necesare

Am cumparat una bucata calculator second, un Athlon X2 64 cu nu stiu cati GHz, (am uitat), i-am pus un hard de 160 ramas de pe vremuri, 1 GB de ram (momentan suficient) si am pus pe el un Linux Ubuntu Server.

Instalarea s-a desfasurat fara probleme, iar in timpul instalarii am ales ce doresc in materie de server. Am ales desigur server HTTP, baza de date, mail si ftp. Oricum se pot  instala ulterior daca ati uitat ceva. Pentru o administrare mai usoara am ales si Webmin, o solutie gratuita.

Pentru a permite clientilor sa vada aplicatiile in timpul dezvoltarii, am activat un host dinamic prin dyndns.org

De atunci au trecut 3 zile.

Server sau sa nu server : concluzii

Pro:

  1. Viteza mult mai ridicata la incarcarea paginilor decat serverul local xampp (si firewallul probabil are o influenta asupra xampp).
  2. Testarea aplicatiilor intr-un mediu 100% unix, unde in majoritatea cazurilor vor rula.
  3. E cool! 🙂

Contra:

  1. Daca e un calculator zgomotos care sta langa tine, te-ai ales cu o noua rasnita, deci zgomot in plus – poti oricand sa-i pui o placa wireless si sa-l expulzezi pe balcon sau in debara *era in plan
  2. Un calculator in plus de care sa-ti faci griji, update-uri etc (*in cazul in care nu ai activat actualizari automate)
  3. Un consumator in plus la curent *:)
  4. Pentru aplicatii mici este overkill

Parerea mea este ca merita, daca iti permiti. Poti oricand sa pui si un windows pe el, ai un calculator in plus la teste, iar daca descoperi ca ai nevoie si de interfata grafica, este simplu de activat. Iarasi, poti testa aplicatia ca arata si merge la fel de bine si sub linux. De asemenea, am un birou destul de mare pe care incap lejer 2 calculatoare. Asa ca atunci cand vine cineva in vizita si are nevoie de calculator, nu trebuie sa-mi atinga pe “My precious” workstation 😀

In episodul urmator, cum se instaleaza webmin.

Published by

Cristian Raț

Lucrez ca si dezvoltator aplicatii web de mai bine de 10 ani. Sunt Senior PHP developer la o companie din Londra. Anterior am lucrat in diverse agentii digitale din Londra sau Romania, unde am avut propria companie. In general folosesc WordPress la proiectele freelance sau Symfony framework la jobul de zi cu zi.

3 thoughts on “Server pentru dezvoltare la tine acasa. Merita?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *